U koček vyvolávají uvolňování inzulínu spíše aminokyseliny než glukóza. Velmi nízký obsah sacharidů a vysoký obsah bílkovin snižují hyperglykémii u koček trpících cukrovkou a podporují remisi. Unikátně vysoký obsah omega-3 mastných kyselin z ryb a rybího tuku. Cukrovka se pojí se zvýšenou hladinou zánětlivých mediátorů, sníženou citlivostí na inzulín a sníženou obranyschopností. Omega-3 mastné kyseliny poskytují prekurzory pro produkci mediátorů podporujících přirozený protizánětlivý proces, zvyšují funkci imunitního systému a také zvyšují citlivost na inzulín. Beta-1,3/1,6-glukany se váží na makrofágy a ovlivňují imunitní systém tím, že zvyšují imunitní odpověď a upravují produkci cytokinů a napomáhají udržovat kontrolu glykémie. Cukrovka je spojena s oxidativním stresem, který se podílí na rozvoji komplikací s ní spojených. Zvýšený obsah antioxidantů, jako jsou vitamíny A, E a extrakty z ovoce v dietě, napomáhá neutralizovat volné radikály. Fermentovatelná vláknina (FOS a řepná dužina) podporuje růst prospěšných bakterií v tlustém střevě, čímž udržuje zdravý mikrobiom u diabetických koček